Iskolaprogramok

2024. március 19.

Az Európai Uniós Iskolaprogramok (iskolatej program, iskolagyümölcs program) EU társfinanszírozású programok, amelyben az uniós forrás mellé a magyar állam kiegészítő (nemzeti) forrást biztosít a programok lebonyolításához. Az iskolaprogramokban való részvétel mind a gyermekek, mind a köznevelési intézmények, mind a beszállítók számára önkéntes. A gyermekek hozzászoktatása a friss gyümölcsök és zöldségek napi fogyasztására, a rendszeres tej- tejtermékfogyasztásra nem csak motivációt nyújt a helyes táplálkozáshoz. Az iskolaprogramok segítenek érzékenyebbé tenni a fiatalokat a helytelen táplálkozásból eredő problémák iránt, így kiemelt szerepük van a túlsúly, az elhízás és az ezek által okozott betegségek elleni küzdelemben.

Iskolagyümölcs program (Iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program)

A program végrehajtását a 15/2021. (III. 31.) AM rendelet szabályozza. Az iskolagyümölcs program keretében a gyermekek 28 héten át, heti akár 4 alkalommal jutnak hozzá friss zöldséghez, gyümölcshöz, 100%-os zöldség- és gyümölcsléhez.

További információk a Magyar Államkincstár honlapján:

Iskolatej program (Óvoda- és iskolatej program)

A program végrehajtását a 19/2021. (V. 5.) AM rendelet szabályozza. Az iskolatej program keretében a gyermekek 36 héten át, heti akár 3 alkalommal jutnak hozzá friss tejhez, tejtermékhez.

További információk a Magyar Államkincstár honlapján: